Update: Daca nu vrei sa pierzi timp pentru studierea articolului, am creat un ghid practic pentru crearea unui site pe wordpress. Este cea mai rapida metoda de studiere. Continutul cursului il gasesti aici https://goldensite.ro/project/digital-induction

In comparatie cu multe alte platforme de website disponibile online, WordPress are una din cele mai simple proceduri de instalare. Tot ce ai de facut este sa extragi continutul fisierului zip, sa configurezi setarile pentru baza de date, sa incarci fisierele, si apoi sa pornesti instalarea WordPress.

Acest proces pare simplu pentru oricine care a mai dezvoltat site-uri in trecut, totusi poate fi descurajator si confuz pentru cei care nu au mai facut asta. Si de cand WordPress este cel mai popular sistem de administrare a continutului online, este inevitabil platforma pe care milioane de persoane o vor folosi pentru primul lor site.

In acest articol, as vrea sa parcurgem pasii despre cum poti instala WordPress. Iti voi demonstra o cale rapida si usoara pentru a instala WordPress prin panoul de control al gazduirii, si iti voi arata cum sa faci asta manual prin creerea bazei de date si incarcarea fisierelor principale.

Instaleaza WordPress prin panoul de gazduire a site-ului tau

Daca cauti calea cea mai directa pentru a instala WordPress, instalarea prin panoul de control a gazduirii site-ului este cea mai buna optiune. Tot ce trebuie sa faci este sa pornesti o procedura de instalare a bazei de date si sa introduci numele tau si parola. Procedura de instalare va crea baza de date si se va ocupa de configuratia setarilor care necesita sa fie definite.

Iti voi arata cum sa instalezi WordPress prin cPanel care este cel mai comun panou de control de gazduire dintre gazduirile comerciale.

Alte panouri de control de gazduire web includ Parallels Plesk Panel, DirectAdmin si Webmin. Aceste panouri de control de gazduire suporta de asemenea proceduri de instalare.

Procedurile comune de instalare de software includ Fantastico, Softaculous is Installatron. In panoul meu de control de gazduire, procedura de instalare era listata sub denumirea Site Software.

Controleaza-ti panoul de control de gazduire sa aibe iconita de instalare. Dureaza doar un minut pentru o companie de gazduire sa adauge software-ul de instalare printr-un click in panoul tau de control de gazduire; totusi unele companii de gazduire nu o au activata in mod implicit. Prin urmare, vei fi nevoit sa ii contactezi pentru a le cere sa activeze suportul de instalare printr-un click.

Interfata pentru instalarea ta de software printr-un click poate arata diferite fata de poza de mai jos; totusi procesul este in esenta la fel. Primul lucru ce trebuie sa faci este sa selectezi WordPress. Vei vedea o multime de alte software listate pe aceasta pagina, cum ar fi forum de discutii, chat scripts si alte platforme pentru blogging.

Urmatoarea pagina iti cere sa introduci informatiile despre noul tau site. Prima parte este legata de contul administratorului primar care a fost setat. Trebuie sa alegi un username si o parola si sa introduci adresa ta de email.

Tine minte sa nu folosești admin ca username. Asta face riscul mai mare pentru ca hackerii usor sa ghiceasca detaliile tale de logare.

Instalarea URL defineste locatia site-ului tau WordPress. Cum poti vedea din poza de mai jos, daca lasi campul alb, WordPress va fi instalat in radacina domeniului (care presupun este ceea ce vor cat mai multi). Poti de asemenea sa instalezi intr-un sub-domeniu cum ar fi un blog.

In ultima partea a paginii de configurare, trebuie sa introduci numele site-ului tau si descrierea. Plansa prefixata este in mod implicit wp_ . Asta este folositor daca vrei sa folosesti baza de date pentru mai multe site-uri. Din punct de vedere al unui administrator, asta ajuta de asemenea sa distingi tabelele WordPress. Este bine sa schimbi prefixul tabelelor cu altceva mai ascuns pentru a ingreuna munca hacker-ilor.

Procedura va creea un nou nume de baze de date pentru site-ul tau. In alternativa poti selecta o baze de date existenta din lista.

Asta este tot ce trebuie sa faci. Acum vei putea sa vezi site-ul la locatia pe care ai definit-o la URL de instalare. Aria de admin poate fi gasita la /wp-admin/.

Cum sa instalezi manual WordPress?

Procesul de instalare manual WordPress pentru prima oara poate fi descurajator pentru incepatori. Trebuie sa creezi o baza de date, sa configurezi fisierul wp-config.php, sa incarci fisierele, si sa pornesti instalarea WordPress. Daca faci unul din acesti pasi gresit, instalarea va da eroare. De aceea nu este o surpriza ca multa lume cere companiilor lor de gazduire sa instaleze WordPress pentru ei.

Dupa cum iti voi arata, procesul de instalarea pe WordPress este direct. Trebuie doar sa ai timp si sa te asiguri ca faci fiecare pas in mod corect. Daca faci asa, procesul de instalare manuala ti se va parea cel putin la fel de usor ca instalarea prin software.

Pasul 1: Descarca WordPress

Primul lucru de facut este sa descarci ultima versiune de WordPress de la WordPress.org.

WordPress va fi descarcat intr-un format comprimat. Dupa aceea va trebuii sa extragi continutul fisierului in calculatorul tau.

Pasul 2: Creeaza baza de date WordPress

WordPress depoziteaza toate datele intr-o baza de date MySQL. Asta include setarile pentru site-ul tau, pentru plugin, pentru teme, postari, pagini si altele.

Pentru a creea o baza nou de date, trebuie sa faci click pe link-ul MySQL Database din panoul de gazduire. Daca nu folosesti cPanel, acesta poate fi numit intr-un mod diferit; oricum va fii numit cel mai probabil cu ceva asemanator Database Management.

In partea de sus a paginii MySQL Database vei vedea o optiune pentru a creea o noua baza de date. O poti numi cum vrei. cPanel atribuie numele contului tau de gazduire ca prefix, totusi panoul tau de gazduire poate nu face asta.

Apoi vei primi o confirmare ca baza de date a fost creata. Noteaza-ti numele bazei tale de date.

Mai departe, trebuie sa creezi un utilizator ca sa accese baza de date. cPanel atribuie de asemenea numele contului tau de gazduire ca prefix pentru username.

Poti folosii orice parola vrei tu, totusi te incurajez sa folosesti una puternica. Iti recomand sa folosesti un generator de parole disponibil pentru a te asigura ca parola ta este puternica 100%. Daca faci click pe butonul Use Password, parola ta generata va fi automat introdusa in campul de parola.

Odata completate toate campurile de user, fa click pe Create User.

Vei primii o confirmare ca userul a fost creat. Asigura-te ca iti notezi username si parola pentru a le sti mai tarziu cand iti trebuiesc.

Userul trebuie sa accese baza de date. Daca este primul user si baza de date ce ai creeat, campurile vor fi setate cu ele. Daca exista si alti useri si baze de date, trebuie sa alegi userul si baza de date corecte.

Pe pagina urmatoare, poti administra privilegiile pentru user. Trebuie sa te asiguri ca ii dai userului toate privilegiile pentru ai permite sa modifice baza de date, sa creeze noi planse, executii si altele.

Vei primii apoi o confirmare ca userul a fost adaugat la baza de date.

Pasul 3: Creeaza fisierul de configuratie WP-Config.php (metoda 1) si incarca toate fisierele WordPress

Recent, am impartit cu tine toate pozele pentru wp-config.php ce iti permiteau sa schimbi modul in care WordPress lucreaza; cum ar fi cate revizii ale postarilor sunt salvate sau cand lucrururile sunt sterse din gunoi.

Desi configuratia wp-config.php poate fi folosita pentru a schimba setarile de baza din WordPress, principala sa propunere este sa conecteze principalele fisiere WordPress cu data de baze WordPress. Daca detaliile bazei de date cu wp-config.php sunt incorecte, site-ul tau va arata o eroare de conexiune.

Sunt 2 moduri in care poti creea fisierul de configuratie wp-config.php. Primul este sa redenumesti manual fisierul wp-config-sample.php, pe care il gasesti in partea de sus de WordPress, in wp-config.php.

Apoi va trebuii sa deschizi wp-config.php cu un editor cum ar fi TextPad (Windows), TextWrangler (MAC) sau Bluefish (Linux/Unix).

Vei observa setarile de conexiune MySQL in partea de sus. Arata cam asa:

[php]// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);[/php]

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele bazei de date, username, si parola. De exemplu, folosind informatile ce le-am folosit in pozele de mai sus, avem ceva de genu:

[php]// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘mrb_wpblog’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘mrb_elegant1x5y6’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘{IAFL]ye)+mr’);[/php]

Prefixul tabelelor pentru baza ta de date WordPress poate fi de asemenea definita in wp-config.php.

$table_prefix  = ‘wp_’;

Odata introduse detalile conexiunii bazei tale de date si prefixul plansei, salveaza fisierul.

Acum trebuie sa incarci toate fisierele WordPress pe site-ul tau. Pentru a face asta, trebuie sa folosesti Protocolul de Transferat Fisiere (FTP). Eu folosesc FileZIlla, dar exista sute de alternative gratutie sau premium disponibile online.

Pentru a te conecta cu site-ul tau via FTP, trebuie sa cunosti detaliile conexiunii tale FTP. Un client FTP iti va cere hostname, username si parola.

Hostname este normal adresa site-ului, totusi poate fi si adresa server-ului tau IP. Pentru utentii cPanel, username-ul FTP si parola sunt de obicei aceleasi pentru logarea la cPanel; dar nu este mereu asa.

Pentru a fi siguri, fa referire la email-ul de bine ai venit pe care compania ta de gazduire ti l-a trimis cand te-ai inregistrat. In el vei gasii hostname-ul tau, username si parola pentru FPT.

Odata conectat la site-ul tau, poti incarca tot continutul din fisierul WordPress pe care l-ai extras din descarcarea de mai devreme. Inainte de a incarca, controleaza de 2 ori ca incarci fisierul corect. In cPanel, trebuie sa incarci fisierele in locatia public_html. Prin urmare, pentru a instala WordPress intr-o locatie numita blog, trebuie sa incarci fisierele in /public_html/blog/.

Alte panouri de control a gazdurii sunt setate diferit. Poti incarca fisiere intr-o locatie numita www. Din nou, daca nu esti sigur de asta, fa referire mereu la email-ul de bine ai venit pe care compania ta de gazduire ti l-a trimis cand te-ai inregistrat. Daca esti inca nesigur, contacteaza gazda ta si intreaba pentru a confirma cu exactitate locatia in care ar trebuii sa incarci fisierele.

NOTA: completeaza fie pasul 3a fie pasul 3b; dar nu amandoua. Acesti pasi vor creea amandoi un fisier de configuratie wp-config.php, totusi procesul de creatie este putin diferit.

Pasul 3b: creeaza fisierul de configuratie WP-Config.php (metoda 2) si incarca toate fisierele WordPress

WordPress poate creea fisierul wp-config.php in numele tau. Pentru a face asta, incarca toate fisierele in adresa URL de instalare. Asta include si neschimbatul fisier wp-config.php.

Cand intri pe URL al instalarii, WordPress te va anunta ca wp-config.php nu a fost inca creat.

Urmatoarea pagina da detalii despre informatile de care ai nevoie pentru a creea fisierul wp-config.php.

Pe pagina urmatoare introdu numele bazei de date, username si parola. Campul „database host” este localhost in cele mai multe cazuri. Nu stiu de ultima data cand o companie de gazduire mi-a cerut sa introduc adresa IP in acest camp, dar este posibil ca o companie de gazduire sa iti ceara sa folosesti adresa IP in loc de localhost.

Pe final, sunt optiunile pentru a definii prefixul plansei pe care baza ta de date WordPress il va folosii.

Pe ultima pagina, WordPress confirma ca fisierul wp-config.php a fost creat in mod corect.

PASUL 4: Porneste faimoasa instalare WordPress de 5 minute

Duce ce ai creat fisierul wp-config.php si incarcat toate fisierele, trebuie sa pornesti instalarea WordPress. Vei gasii asta la adresa URL la care tu ai incarcat fisierele (WordPress te va redirectiona catre www.yourwebsite.com/wp-admin/install.php)

Aceasta parte este cunoscuta ca faimoasele 5 minute de instalare WordPress; oricum adevarul este ca aceasta parte va dura mai putin de 1 minut.

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele site-ului tau, username-ul dorit si parola (pentru a te loga la WordPress) si adresa de email. Formularul predefinit permite motoarelor de cautare sa indexeze continutul tau, dar o poti dezactiva daca nu vei lansa site-ul tau imediat.

Pagina urmatoare confirma ca WordPress a fost instalat corect. Vei vedea apoi o optiune pentru a te loga.

Facand click pe butonul de Log In te va duce pe pagina de logare. Introdu username si parola pe care tocmai le ai setat si te va duce la pagina de administrator WordPress.

Felicitari, tocmai ai instalat WordPress.

Sa recapitulam, pentru a instala WordPress manual trebuie sa:

  1. Descarci WordPress
  2. Creezi o baza de date
  3. Creezi fisierul de configuratie wp-config.php si sa incarci foate fisierele WordPress
  4. pornesti faimoasa instalare WordPress de 5 minute.

Nu poti realiza daca ai facut vreo greseala pana nu pornesti procedura de instalare. Cauza cea mai comuna pentru care exista o eroare de conexiune la nivelul acesta este ca informatile bazei de date din fisierul de wp-config.php sunt incorecte. Chiar si o litera gresita va oprii conexiunea dintre WordPress si baza de date pe care ai setato.

Daca primesti o eroare de conexiune, reparcurge cu deamanunt pasii din aces ghid. Controleaza ca baza de date sa fie setata corect si ca utentul care a fost atribuit are toate privilegile pentru acea baza de date. Controleaza de 2 ori ca detalie conexiunii corespund cu cele din fisierul wp-config.php.

Sper ca ti-a fost de folos acest tutorial al instalarii WordPress.

 

Sursa: http://www.elegantthemes.com/blog/tips-tricks/a-complete-guide-to-installing-wordpress

Traducere: Ovidiu Gyerko