Timpul de care site-ul tau are nevoie sa se incarce poate influenta succesul lui. Daca site-ul tau este lent, vizitatorii vor renunta. E posibil ca ei sa apese buton “inapoi” inainte ca site-ul sa se incarce.

Performanta site-ului va influenta, de asemenea, si nivelul tau (ranking) in motoarele de cautare. Pentru a se clasifica mai sus, multi detinatori de site-uri sesizeaza o crestere in motoarele de cautare (spider crawling) dupa marirea vitezei a design-ului.

Astazi, vreu sa impart cu tine 13 sfaturi rapide despre cum poti optimiza site-ul tau si micsora timpul de incarcare a paginilor. Daca urmaresti aceste tehnici si cele mai bune practici, site-ul tau se va incarca mult mai repede.

Inainte de a aplica aceste tehnici pe site-ul tau, te incurajez sa verifici viteza site-ului tau folosind un serviciu gratuit de performanta, cum ar fi GTMetrix, Yslow sau Google PageSpeed Insights. Aceste servicii te vor informa despre timpul de incarcare a paginii si dimensiunea totala a paginii tale. In plus, ofera si alte sfaturi.

1. Alege planul corect pentru gazduire

Primul pas in a optimiza site-ul tau este sa alegi planul corect pentru gazduire. Duci o batalie pierduta daca server-ului tau ii ia o vesnicie sa proceseze cerintele HTTP si comenzile MySQL.

Servicile de perfomanta ca GTMetrix te vor informa despre timpul de raspundere exact al server-ului tau. Recomand sa testezi timpul de raspundere al site-ului tau comparativ cu alte site-uri similare. De exemplu, daca detii un blog de fotografie, vezi care este timpul server-ului tau comparativ cu cel al altor bloguri de fotografie din nisa ta.

Companiile de gazduire nu sunt mereu cauza. Poti fi intr-o companie de gazduire excelenta dar sa ai un timp de raspundere slab pentru ca ai ales un plan de gazduire slab alimentat. Clientii care folosesc un plan de gazduire in comun, de exemplu, sunt mai expusi sa prezinte un timp de incarcare slab din cauza sutelor de site-uri gazduite pe acelasi server.

Totusi, orice plan de degazduire va suferii de memorie RAM insuficienta si de  reglajul CPU. Prin urmare, va trebuii sa fi atent la ce are nevoie site-ul tau nevoie sa functioneze lin. Nu fi zgarcit sa alegi cea mai ieftina optiune. Alege un plan de gazduire care poate trata in mod eficient traficul de varf.

2. Foloseste o tema WordPress rapida

Un design programat gresit, sau care foloseste imagini in design, va adauga greutate inutila paginii tale. Nu e ceva ciudat ca unele teme WordPress sa aibe cativa megabytes ca marime. Un astfel de design ar putea adauga cateva secunde in plus pentru timpul de incarcare a paginii.

Alege un design care a fost optimizat pentru calculatoare Desktop, tablete si dispositive mobile. Motoarele de cautare privilegiaza design-urile sensibile care asigura ca toate paginiile sa aibe aceasi adresa URL, totusi design-urile adaptive care au fost create special pentru telefoanele mobile pot imbunatatii experienta utilizatorilor in mod considerabil (nu e rar ca design-urile adaptive sa reduca dimensiunea paginii cu pana la 1 mebabyte).

Din pacate, multi creatori de teme optimizeaza tema lor demo pe baza continutului primind informatii de la clienti. Asta face sa fie greu sa sti cat de rapid e un design WordPress inainte de al folosii pentru tine.

3. Monitorizeaza-ti plugin-urile

Inainte de a instala orice plugin pe site-ul tau, intreaba-te “este necesar acest plugin?”.

Plugin-urile sunt cea mai mare cauza pentru care site-urile WordPress sunt lente. Cu cat instalezi mai multe plugin-uri fara rost, cu atat esti mai mult expus la probleme de performanta. Totusi, numarul mare de plugin-uri instalate nu este un motiv pentru care un site WordPress merge incet.

Anumite plugin-uri sunt cunoscute precum cauze pentru incetinirea site-urilor WordPress. Sunt multe motive pentru asta, care includ o gresita codificare, o solicitare catre servere externe si solicitari permanente de actualizare a bazei tale de date WordPress. Fi foarte atent si la cat CPU foloseste un plugin. Multe plugin-uri pot strangula CPU-ul din cauza persistentelor procese. Daca se intampla asta, intregul tau server ar putea cadea.

Un plugin ce iti recomand sa folosesti este P3 Profiler. Dezvoltat de catre GoDaddy, acest plugin iti arata cu exactitate cat timp de incarcare adauga fiecare plugin instalat. E cea mai eficienta cale de a vedea care plugin iti incetineste site-ul.

4. Goleste-ti cosul de gunoi

WordPress 2.9 a introdus sistemul de gunoi. Oricand stergi  un continut, fie un comentariu, o postare, o pagina, un file media, etc, este trimis in cosul de gunoi. De aici, continutul poate fi, fie restaurat, fie sters permanent. Efectiv este un sistem de siguranta care te ajuta sa iti restaurezi orice a fost sters in mod accidental (este la fel precum cosul de gunoi al calculatorului tau).

Cosul de gunoi poate ocupa o mare parte inutila al bazei de date al site-ului. Cu cat data de baze este mai mare, cu atat este mai greu sa regasesti informatii in ea.

In mod predefinit, WordPress goleste cosul de gunoi automat dupa 30 de zile. Acest timp poate fi redus prin modificarea fisierului wp-config.php. De exemplu, ai putea reduce la 7 zile adaugand ce urmeaza:

[php]define (‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 7);[/php]

Poti dezactiva complet sistemul de gunoi adaugand asta fisierului tau wp-config.php:

[php]define (‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 0);[/php]

5. Reduce reviziile postarilor, ciornele, spam-urile, pingbacks-urile si Tracbacks-urile

Nu e doar cosul de gunoi care neaparat trebue sa iti mareasca dimensiunea bazei de date. Toate postarile ocupa randuri intregi de date. Prin urmare, este important sa stergi in mod regular spam-ul, comentarile si pingbacks-urile si trackbracks-urile nedorite.

Ar trebui de asemenea sa fi atent si la numarul de ciorne si reviziile postarilor acumulate pe site-ul tau. WordPress revision system iti permite sa te intorci la versiuni mai vechi a articolelor, sa le vizualizezi si sa le restaurezi.

Pe langa autosalvarile postarilor si paginilor, reviziile vor fi generate de fiecare data cand le salvezi. Asta inseamna ca un articol cu 10 revizii poate ocupa de 10 ori mai mult spatiu decat un articol actual si publicat. Dupa cum iti poti imagina, asta mareste dimensiunea bazei de date in mod considerabil.

In mod predefinit, WordPress va salva un numar limitat de revizii, totusi in general nu este nevoie de asta, e mai bine sa reduci aceasta limita la ceva mai practic cum ar fi 2 sau 3. Poti face asta prin a adauga urmatorul cod la fisierul tau wp-config.php:

[php]define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 3 );[/php]

Ca alternativa, poti dezactiva complet sistemul de revizie a postarilor prin a adauga codul ce urmeaza la fisierul wp-config.php. Dintr-un punct de vedere al unui blogger setarea asta nu este optimala pentru ca reviziile sunt foarte folositoare, totusi mult detinatori de site-uri au facut acest pas pentru a-si asigura functionarea eficienta a bazei de date.

[php]define( ‘WP_POST_REVISIONS’, false );[/php]

O cale si mai practica pentru a curata baza de date este sa folosesti WP Optimize. Acest pulgin poate sterge automat auto-ciornele. Spam-ul, trackback-ul si altele. WP-DBManager este de asemenea o solutie buna pentru optimizarea bazei de date.

6. Optimizeaza-ti imaginile pentru Web

Imaginile pot ajuta sa inlocuiasca parti intregi de text si pot ajuta ca articolele tale sa fie distribuite mai frecvent pe servicile de social media; totusi ele pot ocupa foarte mult spatiu. Prin urmare, paginile pot contine multe imagini care au un timp de incarcare lung.

Ca urmare, este in interesul tau sa iti optimizezi imaginile pentru Internet inainte de a le urca pe site. Multe aplicatii de editare foto, cum ar fi Photoshop, iti permite sa faci asta prin optiunea “Save for Web”.

Un plugin bun pentru a optimiza pozele care au fost deja incarcate pe site este WP Smush.it. Foloseste Smush.it API pentru a optimiza imaginile JPEG, elimina datele meta din formatul JPEG si transforma imaginile GIF in PNG. Ar trebuii totusi sa fi precaut pentru ca acest plugin foloseste foarte mult spatiu in timp ce transforma imaginile, ca urmare site-ul tau ar putea fi incetinit in timp ce e in functiune.

Daca nu vrei sa strici calitatea imaginii, incearca Lazy Load. Acest plugin asigura ca imaginile vor fi incarcate doar cand spatiul este vizibil pe ecran de catre utilizatori. In acest mod timpul de incarcare a paginii va fi redus foarte mult.

7. Alege-ti anunturile inteligent

Fi constient despre tipul de anunturi pe care le adaugi pe site-ul tau. Cel mai eficient mod de a promova un produs sau un serviciu pe site-ul tau (din punctul de vedere al performantei site-ului) este sa faci un link direct catre pagina folosind o imagine care a fost optimizata pentru web. Poti merge si mai departe folosind doar un link cu text in schimb.

Adaugand anunturi dintr-o retea terta de anunturi poate marii timpul de incarcare din cauza solicitarii catre un server extern. Chiar si script-urile de urmarire a anunturilor locale poate dauna performanta. De exmplu, OIO publisher, plugin-ul de reclame prin rotatie are o reputatie proasta din cauza cresterii a timpului de incarcare a paginii.

Desigur, anunturile sunt necesare pentru majoritatea site-urilor pentru a putea supravietuii, ca urmare trebuie sa depui putin efort pentru a obtine echilibrul corect intre viteza si castig. Daca optimizezi toate celelalte puncte al design-ului de pe site-ul tau, cateva anunturi nu vor dauna prea mult. Doar fi sigur sa fi pe deplin constient cu cat anume iti incarca fiecare anunt adaugat pagina ta testand viteza site-ului tau inainte si dupa adaugarea anunturilor.

8. Considera sa nu folosesti butoane si widgets de Social Media oficiale

Pentru multi detinatori de site-uri, traficul din social media este al doilea numai pentru traficul motorului de cautare. Pentru asta butoanele de “share” de Social Media sunt atat de evidente in design-ul site-ului.

Butoanele oficiale de “share” sunt populare pentru ca denota numarul de “share” pe care o pagina le are. Din pacate, aceste butoane din parte servicilor precum Facebook si Twitter pot marii timpul de incarcare foarte mult din cauza ca solicita servicii externe.

Prin simpla schimbare in link-uri de text sau imagini de social media stocate local, poti reduce marimea paginii tale cu pana la un megabyte.

9. Activeaza comprimarea Gzip

Comprimarea Gzip permite unei pagini de site sa transfere catre un browser mai mult cu 70% din ea decat din marimea originala. Apoi browser-ul o va decomprima si o va afisa utilizatorului.

Gzip poate fi activat din optiunile paginii de WordPress. Poti gasii aceasta pagina la adresa www.yourwebsite.com/wp-admin/options.php. Pentru a activa Gzip, schimba valoarea din campul Gzip de la 0 la 1.

10. Minify si combinarea CSS si Javascript

Fiecare solicitare catre fisierele tale CSS si Javascrip sunt o cerinta HTTP. Asta inseamna ca atunci cand cineva iti viziteaza pagina, calculatorul lor trimite o cerinta pentru un fisier apoi serverul ii raspunde. Cu cat sunt mai multe cerinte catre server, cu atat ii ia mai mult unei pagini sa fie incarcata.

Aplicatia Minify PHP5 combina fisiere multiple de CSS si Javascript intr-un singur fisier. Asa se reduce in mod enorm numarul de cerinte HTTP. Aceasta aplicatie de asemena sterge spatile albe inutile si comentarile.

Exista un numar mare de plugin-uri WordPress disponibile care vor combina fisierele CSS si Javascript. Iti recomand sa folosesti WP Minify sau Better WordPress Minify.

11. Activeaza Browser Caching

Cateva din fisierele cu dimensiunea cea mai mare de pe site-ul tau se schimba foarte rar. Asta include fisierele CSS, Javascrip, logo-ul tau, etc. O cale pentru a te avantaje de asta este sa activezi Browser Caching.

Browser Caching permite utilizatorilor sa isi maresca viteza de incarcare a site-urilor lor preferate prin stocarea unei copi al site-ului tau pe calculator lor. Astfel se reduc solicitarile catre server-ul tau si evita ca utilizatorii sa descarce mereu aceleasi fisiere din nou.

Poti activa asta prin adaugarea urmatorului cod fisierului tau .htaccess:

[php]## EXPIRES CACHING ##<br /><IfModule mod_expires.c><br />ExpiresActive On<br />ExpiresByType image/jpg "access 1 year"<br />ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"<br />ExpiresByType image/gif "access 1 year"<br />ExpiresByType image/png "access 1 year"<br />ExpiresByType text/css "access 1 month"<br />ExpiresByType text/html "access 1 month"<br />ExpiresByType application/pdf "access 1 month"<br />ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"<br />ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"<br />ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"<br />ExpiresDefault "access 1 month"<br /></IfModule><br />## EXPIRES CACHING ##[/php]

Codul de deasupra specifica cat timp un fisier anume sa ramana stocat. Fisierele pot fi din nou descarcate in caz ca au expirat.

12. Instaleaza un Cache plugin

Caching plugin iti permite sa publici fisiere HTML statice in loc de dinamice. Asta reduce timpul de incarcare a unei pagini pentru ca nu sunt comenzi PHP sau MySQL de executat.

Asta este una din cele mai eficiente metode de a imbunatatii timpul de incarcare a unei pagini, cu multe plugin-uri care promit o imbunatatire de pana la 10 ori mai rapida. Cele mai populare plugin-uri sunt WP Super Cache, W3 Total Cache si WP Fastest Cache. Toate 3 sunt disponibile gratis.

13. Foloseste o retea de livrare de continut (CDN)

Site-ul tau este gazduit intr-un centru de date undeva prin lume. Cu cat un vizitator este mai departe de acest centru, cu atat ii ia mai mult sa incarce o pagina de pe site-ul tau.

Content Delivery Networks (retea de livrare continut) rezolva aceasta problema folosind zeci de centre de date in jurul lumii. Usureaza o buna parte din lucrul companiei tale de gazduire, prin gazduirea imaginilor, fisierelor CSS si Javascrip, si le afiseaza vizitatorilor din locatia cea mai apropiata lor. Secunde bune pot fi reduse din timpul de incarcare a paginilor tale pentru asta.

Cele mai populare CDN sunt MaxCDN, Amazon CloudFront si CloudFlare. Costul acestor servicii variaza in functie de cata banda foloseste site-ul tau. De exemplu, cel mai iefin plan de la MaxCDN este de 9$ pe luna pentru o banda de 100GB.

Rezumat

Optimizarea site-ului tau nu mai este o optiune. Odata cu motoarele de cautare care acorda foarte multa importanta la viteza paginilor de pe site-uri, este vital pentru succesul site-ului tau sa aibe pagini rapide.

Foarte multa lume presupune ca trebuie sa fi un expert ca sa iti optimizezi site-ul WordPress. Nimic nu poate fi mai adevarat. 99% din optimizarea site-ului tau in mod corect este sa urmezi o practica buna si sa te avantajezi de Caching si CDN.

Sper ca ti-a fost de folos acest tutorial pentru optimizare si te incurajez sa te abonezi sa fi actualizat cu ultimele articole aparute pe blog.

Sursa: http://www.elegantthemes.com/blog/tips-tricks/optimize-your-wordpress-website

Traducere: Ovidiu Gyerko

Aboneaza-te

Aboneaza-te

Fii la curent cu ultimele tehnologii din domeniul online

V-ați abonat CU SUCCES