Unul dintre cele mai mari avantaje ale WordPress este numarul  imens de teme disponibile pentru aceasta platforma. Cu atat de multe teme gratuite și premium ce pot fi alese, site-ul dvs. WordPress poate arata foarte diferit fata de un alt site construit pe aceeasi platforma.

Cu toate acestea, numarul mare de optiuni  poate avea, de asemenea, dezavantajele sale. Alegerea unei teme dintre atat de multe opțiuni poate fi foarte dificila. In timp ce designul vizual și aspectul temei vor fi factorul principal in a alege sau nu anumit produs, informatiile din acest ghid au scopul de a va ajuta sa luati o decizie informată atunci cand alegeti o tema WordPress

 

Functionalitate prin intermediul temei

Din punct de vedere al scopului, temele sunt cele mai potrivite pentru manipularea designului site-ului, in timp ce plugin-urile ar trebui sa fie folosite pentru a furniza funcționalitati suplimentare. Cu toate acestea, pentru multe teme situatia este putin diferita. Unele teme includ multe caracteristici suplimentare, in special cele care sunt legate de aspectul și formatul continutului, cum ar fi tipurile de postari personalizate, coloane de continut si machete, butoane  si alte ajutoare pentru prezentare.

Din perspectiva unui dezvoltator de teme, tentatia de a avea aceasta abordare este de inteles. Vor exista mai putine produse pentru care trebuie sa ofere suport. In plus, ajuta la reducerea gamei de configuratii posibile pentru suport, cum ar fi cele care utilizeaza plugin-ul cu tema unui alt dezvoltator. De asemenea, se poate impiedica utilizarea rezultatului muncii lor in alta parte, de catre cei care instaleaza  plugin-ul fara a cumpara tema insotitoare.

Beneficiile financiare ale tinerii unui client captiv intr-un “club” care ofera teme contra unui abonament anual prin includerea functionalitatilor importante in fisierele asociate  temei nu pot fi trecute cu vederea.

 

Cu toate acestea, pentru utilizatorul final utilizarea de caracteristici, cum ar fi shortcodes care introduc elemente cum ar fi butoane, afisarea pe coloane si alte elemente de asezare in pagina, precum si tipurile de mesaje personalizate care fac parte din tema pot avea implicatii pe termen lung. Daca alegeti o tema care furnizeaza o mare parte din functionalitatea sa prin intermediul fisierelor proprii, in loc de plugin-uri, trecerea la o alta  tema in viitor  poate fi un proces dureros. In schimb, in cazul in care se foloseste un plugin, se poate schimba tema ulterior, fara a pierde functionalitatea de care continutul dvs. este dependent.

 

Tinand cont de toate acestea, este important sa vedem modul in care sunt livrate caracteristicile suplimentare ale pachetului tema. Daca nu exista plugin-uri suport incluse, iar tema aduce o multime de functionalitati suplimentare pentru WordPress, va recomandam multa prudenta.

 

Functionalitati inutile

La alegerea  unei teme pentru un site web, te poti lasa usor sedus de o multime de caracteristici de design care iti iau ochii. Acestea pot fi animații, derulare spectaculoasa a paginilor, slidere pentru continut si carusele. In timp ce aceste caracteristici ar putea parea o idee buna la prima vedere, ele pot fi de multe ori in detrimentul experientei utilizatorului si performantei site-ului în general.

Este de ințeles atunci cand dam banii ceva sa ne gandim ca ar trebui sa alegem opțiunea care are cele mai multe “floricele”, cu scopul de a obtine cea mai mare valoare.  Cu toate acestea, doar pentru ca ceva este “bogat in optiuni” si plin de actiune, aceasta nu inseamna neaparat ca e mai bun decat concurenta.

Un prim exemplu in acest sens este continutul paginii de start. Aceasta caracteristica populara a siteurilor web a fost in voga in 2013 si este inca o componenta de baza a celor mai populare teme WordPress disponibile si astazi. Caruselele si sliderele atrag cu siguranta privirea  si  par sa rezolve problema “cum pot scoate in evidenta tot ceea ce la eu sunt bun pe o singură pagina?”

In timp ce utilizarea unui slider pentru pagina de conținut ar putea parea o decizie destul de inocenta de luat, aceasta  poate avea de fapt si multe ramificatii negative pentru site-ul dvs., cum ar fi:

  • aproape nimeni nu face clic pe ele
  • sunt enervante
  • fac dificil accesul la continutul propriu-zis al paginiit
  • sunt deranjante in cazul schimbarii temei
  • au impact negativ  asupra  SEO

Aceste slidere nu reprezinta singurul element popular de design cu efecte negative de care se face abuz, dar sunt inca foarte populare in designul temelor si exista un mare numar de plugin-uri create pentru a adauga aceasta functionalitate site-urilor existente

Daca te simti atras de o tema mai degraba datorita caracteristicilor  spectaculoase decat datorita designului global, atunci poate este necesara o analiza a utilitatii reale a acestor caracteristici

Temele gratuite: O falsa economie

Sa obtii ceva gratuit poate parea foarte atractiv, mai ales cand exista o multitudine de optiuni platite care se lupta sa-ti atraga atentia. Totusi, asa cum se spune, “cat dai atata face” si acesta pare sa fie adevarul si in cazul multor teme gratuite.

Desi multi dezvoltatori seriosi de teme pun la dispozitie o parte sau toate lucrarile lor gratuit, pe langa modele furnizate in pachetul WordPress, in alte cazuri situatia este diferita. Descarcarea unei teme gratuite dintr-o sursa neverificata poateduce la probleme legate de malware si alte riscuri de securitate.

Trebuie sa se tina cont si de alte aspecte cand se folosesc teme gratuite. folosirea unei teme foarte populare care nu costa nimic poate insemna ca site-ul tau va avea acelasi aspect si aceeasi functionalitate cu nenumarate altele.

Un alt element de luat in seama este daca pentru tema gratuita se ofera suport. daca tema nu este folosita pentru a promova alte oferte ale dezvoltatorului, este posibil sa ii lipseassca motivatia sa isi dedice timpul pentru oferirea de suport pentru tema si asigurarea de actualizari pentru aceasta in scopul mentinerii compatibilitatii cu core-ul WordPress.

Daca sunteti interesati de securitatea temei folosite, gratuite sau nu, pluginul gratuit theme authenticity checker (Verificator de Autenticitate a temei) poate scana site-ul dvs. pentru a descoperi eventualele componente de cod nedorit, potential periculos.

 

Suport si documentare

Cand alegeti o tema este important sa aveti siguranta ca produsul va primi suport de la dezvoltator. Unele cluburi care ofera teme va permit sa parcurgeti forumurile de suport si documentatia online inainte de a cumpara una dintre temele lor.

Acest lucru va ofera posibilitatea de a vedea cat de repede se raspunde mesajelor si se rezolva problemele semnalate de utilizatori inainte de a decide daca vreti sa faceti o achizitie.  De asemenea, cum majoritatea temelor moderne devin din ce in ce mai complicate din punct de vedere al functionalitatilor, este util sa aveti o documentatie solida pe care o puteti urma pentru a obtine maximul de la tema aleasa.

Daca este posibil, ar fi o idee buna sa aflati cat de des sunt actualizate temele. Uneori aceste detalii sunt publicate pe un blog al companiei sau adaugate la un fisier public continand un jurnal al modificarilor.

 

Panou de control al optiunilor Temei

Cand este necesara configurarea temei, majoritatea actiunilor sunt realizate prin intermediul paginii de optiuni. Acest panou de control, in functie de tema, poate permite de exemplu incarcarea unui logo, schimbarea schemei de culori, sau inserarea de cod CSS personalizat.

Deoarece reprezinta o parte importanta a temei, este o idee buna sa incercati sa determinati cat de utila este aceasta componenta.  In timp ce anumiti dezvoltatori insista sa-si creeze propriile panouri de control, acest lucru chiar nu este necessr. Multumita catorva excelente pluginuri gratuite care permit adaugarea usoara a unei pagini  de optiuni bine structurata temei dvs, numarul temelor care fac acest lucru in mod gresit ar trebui sa scada.

 

Concluzie

Cand alegeti o tema pentru siteul dvs.  wordpress trebuie sa tineti cont de mai multi factori. In cele mai multe cazuri factorul decisiv va fi daca tema este sau nu atractiva din punct de vedere vizual si apoi daca este potrivita tipului de site pe care doriti sa-l construiti.

Daca tineti cont de sfaturile de mai sus, va puteti creste sansele de a alege o tema nu doar cu un aspect grozav, dar si bine bine structurata, usor de utilizat, la care puteti beneficia de suport si care nu va contine functionalitati aparent inofensive dar care pot afecta negativ siteul dvs.

La ce va uitati cand alegeti o tema? ati cumparat vreodata una si apoi ati ajuns sa regretati?

sursa: http://www.wpsquared.com/tips-for-choosing-a-wordpress-theme

Aboneaza-te

Aboneaza-te

Fii la curent cu ultimele tehnologii din domeniul online

V-ați abonat CU SUCCES

Share This